Some content may be unavailable in English. Instead it is provided in Lithuanian.

Jubiliejinė "Palangos stinta" bus dar skanesnė, linksmesnė ir šoklesnė

2013-01-26

Mažiau nei po mėnesio, vasario 16 d. vyksiančiai jubiliejinei šventei „Palangos stinta" kurortas visiškai pasirengęs - specialiu dekretu konstatavo Stintų ordino kavalieriai.

Prieš pasirašydami šį dekretą Stintų ordino kavalieriai domėjosi, kaip Lietuvos kultūros sostinė Palanga rengiasi arėjančiai šventei, lankydamiesi kurorto kavinėse, kalbindami J. Basanavičiaus gatvėje sutiktus praeivius bei kviesdami juos būtinai sudalyvauti vienoje iš linksmiausių pajūrio žiemos atrakcijų - „Palangos stintoje".

Jau tradicine tapusi šventė šiais metais bus išskirtinė. „Vien jau todėl, kad šiais metais ji - jubiliejinė, dešimtoji", - sakė Palangos kultūros centro direktorius Žilvinas Kažys. Išskirtinumo „Palangos stintai", pasak Ž. Kažio, suteiks ir ypatinga, su valstybine švente sutampanti šventės data - vasario 16 d.

Stintų ordino kancleris, Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Nerijus Stasiulis taip pat pripažino, jog „Palangos stinta" bus ypatinga. „Kadangi tai yra jubiliejinė, dešimtoji šventė, mes į ją sudėsime viską, kas buvo geriausia per visus „Palangos stintos" gyvavimio metus. Visos priemonės, atrakcijos - Žuvies barbekiu čempionatas, stintų meškeriojimo varžybos nuo jūros tilto ir kitos linksmybės kokybiškai bus daug "skanesnės", graženės, įdomesnės. Kiek žinau, pagrindiniai šios šventės skanumynų pateikėjai - kavinių ir restoranų darbuotojai - tikrai stengiasi, rengia ypatingus valgiaraščius bei žada pateikti daug daugiau, nei iki šiol buvo įprasta, stintų patiekalų variacijų. Tad šiemetinė „Palangos stinta" skonio prasme bus dar skanesnė, pramogų prasme bus linksmesnė, koncertų ir muzikos prasme - daug šoklesnė nei prieš tai buvusios", - sakė N. Stasiulis.

Kultūros centro direktoriaus pavaduotojo teigimu, ypatinga „Palangos sintos" data paskatins palangiškius ir svečius ne tik mėgautis agurkais kvepiančia žuvimi, bet ir linksmiau, nei įprastai, paminėti valstybinę šventę. „Žvejiški amatai ir tradicijos, kurios bus pateiktos šventėje „Palangos stinta", taip pat - visa liaudies muzikos paletė „Žvejiškose melodijose" - tai, ką mes turime brangaus nuo senų senovės - yra mūsų lietuvybės pagrindas. Tad kviečiame visą Lietuvą švęsti valstybinę šventę „Palangos stintos" šventėje", - kalbėjo N. Stasiulis.

Neabejojama, jog jubiliejinė šventė, rengiama ypatingą dieną į Lietuvos kultūros sostinę privilios dar gausesnį, nei įprastai, svečių būrį. Tad organizatoriai jau dabar rūpinasi, kur ir kaip, esant būtinybei, reikės išplėsti šventės geografiją. "Palanga yra daug didenė nei J. Basanavičiaus gatvė. Jei matysme, kad visi norintys prekiauti šventinėje mugėje netilps J. Basanavičiaus gatvėje, šventės geografija bus pratęsta į Vytauto gatvę link Kurhauzo - į tą pačią vietą, kur vyksta kermošius „Palangos Juzė" Kurorto šventės metu", - teigė N. Stasiulis.

Jau tapo tradicija, kad pats populiariausias patiekalas šventės metu - tiesiog gatvėje, svečių akivaizdoje kepta stinta. Tačiau atvyksieji į Palangą turės galimybę paskanauti marinuotų, rūkytų, vytintų ir kitaip pagamintų agurkais kvepiančių žuvų, pavyzdžiui, netgi stintų ikrų kotletų.

Palangiškiai nesibaimina, kad koją „Palangos stintai" besirengiantiems žvejams gali pakišti šalti ir žiemiški orai. Stintų ordino magistras, kavinės „Molinis ąsotis" savininkas Klaidas Pakutinskas pabrėžė, jog priekrantęs žvejai intensyviai traukia stintas, o verslininkai perka jas bei rengiasi artėjančiai šventei. „Stintų turime. Aišku, su šalčiu jos truputėlį atsitraukusios nuo kranto, tad nuo tilto užmesti meškeres trukdo ižas. Tačiau priekrantės žvejai išplaukia toliau į jūrą, ir stintų mes tikrai turėsime", - sakė K. Pakutinskas.

Sintų ordino maršalo, viešbučio „Diemedis" savininko Gintaro Sičiūno teigimu,  praėjusios šventės metu stintos Palangoje išprekiauta apie 4 tonas, tačiau planuojama, kad šiais metais jos išparduota bus daugiau.

Palangiškiai nesibaimina, kad koją „Palangos stintai" besirengiantiems žvejams gali pakišti šalti ir žiemiški orai. Stintų ordino magistras, kavinės „Molinis ąsotis" savininkas Klaidas Pakutinskas pabrėžė, jog priekrantęs žvejai intensyviai traukia stintas, o verslininkai perka jas bei rengiasi artėjančiai šventei. „Stintų turime. Aišku, su šalčiu jos truputėlį atsitraukusios nuo kranto, tad nuo tilto užmesti meškeres trukdo ižas. Tačiau priekrantės žvejai išplaukia toliau į jūrą, ir stintų mes tikrai turėsime", - sakė K. Pakutinskas.

Tad šventei intensyviai besirengiantys ir svečių laukiantys kurorto verslininkai tikina, jog agurkais kvepiančios žuvies „Palangos stintoje" tikrai nepritrūks, nes kavinės ir restranai jau dabar rūpinasi, kad šventės dieną šios garždžios žuvies paskanauti galėtų kiekvienas norintis. 

 



Norint naudoti pateiktą informaciją rekomenduojame susisiekti su žinutės autoriumi.