Stažuotės užsienyje – vertingos profesinės patirties šaltinis

2011-08-12


Saldainių  fabrikas "Rūta" vykdė Leonardo da Vinci programos mobilumo projektą "Profesinių įgūdžių gilinimas ir gamybos technologijų gerinimas konditerijos srityje, naudojant užsienio šalių patirtį" (Nr. LLP-LdV-VETPRO-2010-LT-0458). 16 asmenų Europos šalyse tobulino profesines žinias ir įgūdžius, keitėsi patirtimi su užsienio partneriais. Projektas vyko laikotarpiu 2010 m. liepos 1 d. – 2011 m. birželio 30 d.

Projekto partneriai
UAB "Rūta" projektą vykdė kartu su "Kauno maisto pramonės mokykla" (KMPM). Dvylika saldainių fabriko darbuotojų ir keturios KMPM dėstytojos  vyko į 1 savaitės trukmės vizitus pas partnerius "Belcolade, a division  of Puratos NV" (Belgija), "Ludwig Weinrich GmbH & Co. KG" (Vokietija), Alain Ferdinand Patissier – Chocolatier (Prancūzija), "Aromco Limited (D. Britanija)", "Rigas partikas ražotaju vidusskola"
(Latvija).



Pažintis su šokolado kultūra Prancūzijoje



Pirmajame vizite Prancūzijoje projekto dalyviai džiaugėsi turėdami
galimybę susipažinti su  charizmatiškuoju šokolado meistru Alain
Ferdinand. Jis pristatė savo šalies šokolado kultūrą, tradicijas, rinkos
tendencijas ir pademonstravogurmaniškų šokoladinių saldainių gamybą.
Projekto dalyviai susipažino su saldumynų pateikimu jaukiose Prancūzijos
miestelių saldainių parduotuvėlėse. "Projekte dalyvauti paskatino noras
pažinti Prancūzijos, kaip vienos iš šokolado tradicijų puoselėtojos,
vartojimo kultūrą, pasisemti naujų minčių produkto peteikimo bei kūrimo
srityse. Kai kurias idėjas jau įgyvendiname "Rūtoje"" – teigia vizito
dalyvė S. Gricevičiūtė.



Belgai pasidalino patirtimi



Kita stažuotė vyko Belgijoje pas didelę patirtį darbo su šokoladu
turintį partnerį "Belcolade, a division of Puratos NV". Vizite
dalyvavusioms saldainių fabriko specialistėms giliausią įspūdį paliko
įgytos žinios apie rūšinį šokoladą (darbo specifika, kokybės kontrolė,
juslinis vertinimas) bei informacija apie pasaulines tendencijas
šokolado pramonėje. Dalyvės džiaugėsi papildomosmis žiniomis apie
šokolado įtaką žmogaus sveikatai, jo suderinamumą su kitais maisto
produktais. O. Kirnienė taigia, kad išvyka praplėtė jos akiratį ir
įkvėpė naujiems darbams.  



Vizitas Vokietijoje – artima pažintis su saldumynų rinkos naujienomis



Vizito pas "Ludwig Weinrich GmbH & Co. KG" dalyvės pagilino žinias
apie šokolado gamybos technologijas (Fair Trade, eko-produktų gamyba),
susipažino su Vokietijos saldainių rinka, saldumynų srities naujienomis.
"Susipažinau su naujausiomis tendencijomis šokolado gamyboje. Šias
žinias perdaviau mokiniams ir mokytojams. Asmeniniam gyvenimui – tai
didelė patirtis bendraujant su gamybininkais, verslo žmonėmis, soc.
partneriais" – dalijasi įspūdžiais apie projektą dalyvė I. Žiužnienė.



Žinios apie aromatų – skonių "madas"



Apsilankymo D. Britanijos kompanijoje "Aromco Limited" dalyvės
praturtino savo žinias apie aromatinių medžiagų pritaikymą konditerijos
pramonėje, skonių ir kvapų "madas" šioje srityje. Priimantysis partneris
išsamiai supažindino su šalyje vyraujančiomis saldumynų paklausos
tendencijomis. Didelį įspūdį dalyvėms padarė tai, kad net keisčiausios
jų idėjos (pvz., pomidorų aromato derinys su karamele) "Aromco Limited"
bandymų laboratorijose tuoj pat buvo įgyvendinamos praktiškai.



Naudinga kaimynų patirtis



Paskutinis vizitas vyko Latvijoje mokykloje "Rigas partikas ražotaju
vidusskola". Dalyvės susipažino su šalies švietimo sistema, priimančioje
organizacijoje naudojamomis mokymo programomis,  dalyvavo seminare apie
dizainą ir meną viešojo maitinimo srityje, lankėsi skirtingose maisto
gamybos įmonėse. UAB "Rūta" darbuotoja J. Mančienė ir KMPM dėstytoja S.
Česnulevičienė 2011 m. birželio 28 dieną vykusio projekto sklaidos
seminaro metu dalijosi kaimyninėje šalyje įgytais įspūdžiais:
"Parsivežėme latviškų receptūrų", "Stebino tai, kad latvių mokykla turi
laboratoriją – cechą, kur vykdo masinę gamybą!".



Šokolado istorija "Rūtos" šokolado muziejuje



Pažintis su užsienio šalių saldumynų parduotuvėmis, susitikimai su
pripažintais šokolado meistrais, laisvalaikio leidimas šokolado
muziejuose išvykų dalyviams suteikė žinių, kurios praturtins "Rūtos"
šokolado muziejų. Tad netiesioginę stažuočių naudą pajus ir muziejaus
lankytojai: čia jie turės galimybę susipažinti su šokolado istorija,
kultūra, jo savybėmis ir netgi patys pabūti "šokolado meistrais".
Planuojama, kad "Rūtos" šokolado muziejus duris atvers 2012-ųjų m.
pirmoje pusėje.



Projekto rezultatai



Projekto dalyviai patobulino profesines žinias ir įgūdžius, susipažino
su užsienio partnerių patirtimi, saldumynų srities naujovėmis ir
tendencijomis užsienio šalyse. Projektas naudingas ir jame dalyvavusioms
Lietuvos organizacijoms: buvo parengtos gairės, kuriose pateikiamos
bendradarbiavimo tarp verslo ir profesinio mokymo įstaigų galimybės, 
papildyta studentų mokymui naudojama medžiaga, pagilintos specialistų
žinios – šaltinis naujų gaminių idėjoms, sustiprinti jau turimi ryšiai
su užsienio partneriais bei užmegzti nauji. "Kauno maisto pramonės
mokyklos" direktorius A. Grevas, atsakydamas į UAB "Rūta" rekomendacijas
dėl konditerijos specialistų mokymo, teigia: "Dėkoju Jums, kad
įtraukėte mūsų mokyklą į šį projektą. Tai buvo didelė nauda profesijos
mokytojams. Manau, kad artimiausiu metu įtrauksime į konditerių programą
ir cukrinės konditerijos modulį". 



Daugiau informacijos apie projektą: http://www.ruta.lt/lit/Projektai



P.S. Šis projektas finansuotas remiant Europos Komisijai. Šis pranešimas
atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma
atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą. Leonardo
da Vinci paprogramė yra Mokymosi visą gyvenimą programos dalis, o šią
programą Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Jurgita Milašauskaitė
Kokybės vadovė
UAB "Rūta"
Tel.: 8 615 24244
quality@ruta.lt

Norint naudoti pateiktą informaciją rekomenduojame susisiekti su žinutės autoriumi.