Centro seminare apžvelgtos mokymo bei konsultavimo aktualijos ir pristatyti mokymai sūrininkams

2014-04-11

Programos „Leader" ir žemdirbių mokymo metodikos centras (Centras) parodos „Ką pasėsi... 2014" metu surengė seminarą ,,Informavimo, mokymo ir konsultavimo aktualijos bei perspektyvos". Jame apžvelgtos kaimo plėtros dalyvių mokymo bei konsultavimo aktualijos ir dalytasi praktine mokymo patirtimi, pristatyti mokymai sūrininkams.

Kaimo plėtros dalyvių mokymo ir konsultavimo aktualijas apžvelgė Centro direktoriaus pavaduotojas Alvydas Grigaliūnas ir Mokymo skyriaus vedėjas Edvardas Makšeckas (žr. pranešimą ).

Praktine mokymo patirtimi dalijosi Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros doc. dr. Milda Keršienė. Ji papasakojo apie nebrandinto fermentinio sūrio gamybos ūkio sąlygomis technologijų mokymus, organizuojamus Centro, KTU Maisto mokslo ir tecghnologijos katedros bei VšĮ Sūrininkų namų pagal projektą „Pridėtinės vertės didinimas pieno ūkyje" (žr. pranešimą ).

„Lietuva garsėja sūriais, - sakė seminare M. Keršienė, - ir į mūsų tiek kasdienį, tiek vaišių stalą vis labiau pradeda įsiterpti fermentiniai sūriai. Jų įvairovė didžiulė, jie labai įvairiai klasifikuojami, tačiau tokių gilių gamybos tradicijų kaip varškės sūrių neturime. Ir į klausimą, ar lengva pagaminti sūrį, teigiamai atsakyti gali tik tas, kuris jo negamino."

Šiuose mokymuose siekiama ne tik išmokyti pasigaminti nebrandinto fermentinio sūrio ūkio sąlygomis, bet ir suteikti kitų būtinų žinių - apie įvairius reikalavimus, kas apskritai žinotina apie žalio pieno produktus, kaip kontroliuoti produkto kokybę, organizuoti produkcijos pardavimą.

Be to, pasak M. Keršienės, tokie mokymai - tai dar ir galimybė susitikti bei patirtimi tarpusavyje tiesiogiai pasidalyti gamintojams iš skirtingų Lietuvos kampelių. Šių susitikimų rezultatas - įkurta Lietuvos sūrininkų asociacija.

Turbūt jau nėra Lietuvoje žmonių, nors ko nors negirdėjusių apie Dargužių sūrininkus, jų ypatinguosius sūrius ir Sūrininkų namus. Seminare po pranešimų dargužietis Valdas Kavaliauskas surengė savo ir kitų Dzūkijos sūrininkų pagamintų sūrių, kuriuos šie, beje, ėmėsi gaminti „įkvėpti" sūrininkystės mokymų, degustaciją. Seminaro dalyviai ragavo ir vertino įvairių rūšių nebrandintų fermentinių sūrių iš karvių ir ožkų pieno.

Šiuo metu yra rengiami nauji sūrininkų mokymai 2 temomis - „Sūrių gamybos technologijos įvadas" ir „Sūrių gamybos technologijos pradžia". Registruotis į juos galima el. paštu ingrida.kaniauskiene@ktu.lt Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai arba tel. (8 37) 30 01 88.

Programos „Leader" ir žemdirbių mokymo metodikos centras

Norint naudoti pateiktą informaciją rekomenduojame susisiekti su žinutės autoriumi.