Some content may be unavailable in English. Instead it is provided in Lithuanian.

Stažuotės užsienyje – galimybė tobulėti ne tik specialistams, bet ir organizacijoms

2013-02-25

Saldainių fabrikas „Rūta“ vykdė Leonardo da Vinci paprogramės mobilumo projektą LLP-LdV-VETPRO-2011-LT-0623 „Konditerijos specialistų kompetencijos tobulinimas Vakarų Europoje“. Iš viso 9 „Rūtos“ ir „Šiaulių profesinio rengimo centro“ (ŠPRC) darbuotojai stažavosi pas užsienio partnerius “Frey + Lau GmbH“ (Vokietija) ir “Belcolade, a division of Puratos NV“ (Belgija). Projektas vyko 2011 rugsėjo 1 d. – 2012 gruodžio 31 d. laikotarpiu.

Stažuotės užsienyje – vertinga profesinė patirtis

UAB „Rūta“ ir ŠPRC darbuotojai lankėsi aromatines medžiagas bei eterinius aliejus gaminančioje kompanijoje “Frey + Lau GmbH“. Šio priimančiojo partnerio organizuotos programos metu dalyviai susipažino su modernia šokolado produktų gamybos technika, marcipano tradicijomis Vokietijoje ir jo pritaikymo galimybėmis, kvapo medžiagų pramonine gamyba, sužinojo apie populiariausius saldumynų aromatus, pagilino žinias apie populiariausius su šokoladu derinamus prieskonius, jų savybes. „Stažuotės metu daugiau sužinojau apie marcipaną, marcipano ir šokolado produktų asortimento įvairovę, jo pritaikymo kuriant naujus produktus galimybes. Lankymasis aromatų gamykloje ir dalyvavimas praktiniame darbe turėjo teigiamos įtakos mano profesiniam tobulėjimui“ – dalijasi mintimis UAB „Rūta“ vyr. technologė Danguolė Tamošiūnienė.

Belgų kompanijos “Belcolade, a division of Puratos NV“ organizuotų mokymų metu projekto dalyviai susipažino su partnerio padaliniuose vykdoma pramonine šokolado ir konditerijoje naudojamų žaliavų gamyba bei naudojamais maisto saugos ir kokybės užtikrinimo sprendimais. Specialistai iš Lietuvos organizacijų gilinosi į rūšinio šokolado bei maisto derinimo metodo naudojimo specifiką, dalyvavo praktinėse šokoladinių saldainių gamybos su netradicinėmis žaliavomis sesijose, susipažino su belgų ir olandų saldumynų rinkomis. Priimantysis partneris “Belcolade, a division of Puratos NV“ pateikė informaciją apie šokolado rinkos tendencijas pasaulyje, jo vykdomas produktų kūrimo ir tobulinimo inovacijas. „Ypač vertinga patirtis buvo iš arti stebėti naujų, išskirtinių gaminių kūrimo procesą. Jo metu supratau, kiek daug įtakos saldainių gamybai turi tinkamas šokolado ir kitų žaliavų bei įrankių pasirinkimas, darbo vietos pasiruošimas, atskirų gamybos procesų trukmė ir seka. Pasaulinio lygio šokolado meistro kūrybiškumas, išskirtinių saldainių gamyba, netikėtų įdarų, priedų pasirinkimas įkvėpė mane kurti naujus gaminius ir nebijoti ekperimentuoti“, – teigia projekto dalyvė Aušra Kovėraitė-Andrulienė.

Dalijimasis įgyta patirtimi

Š. m. vasario 19 d., UAB „Rūta“ organizavo projekto baigiamąjį sklaidos seminarą, į kuriame dalyvavo švietimo ir verslo organizacijų atstovai iš skirtingų Lietuvos miestų. Renginio metu buvo dalijamasi įgytomis žiniomis. Seminarą paįvairino demonstracinė šokoladinių saldainių gamyba pagal “Belcolade, a division of Puratos NV“ šokolado meistro Stef Aerts receptus ir jų degustacija bei šokolado istorijos pristatymas apžiūrint „Rūtos“ šokolado muziejaus ekspoziciją. 

Projekto rezultatai

Vizituose pas priimančiuosius užsienio partnerius dalyvavę UAB „Rūta“ ir ŠPRC darbuotojai, projekto sklaidos seminaro metu kartojo, kad turėjo puikią galimybę patobulinti profesinę kvalifikaciją, profesines žinias ir įgūdžius, džiaugėsi parsivežta praktikoje naudinga vaizdine medžiaga. Dalyvės Daivos Vidugirienės teigimu, dalyvavimas projekte jai suteikė galimybę įvertinti savo teorinius ir praktinius gebėjimus, leido pasijusti stipresne savo profesinėje srityje.

Projektas naudingas ir pačioms jame dalyvavusioms Lietuvos organizacijoms: parengtos bendradarbiavimo tarp verslo ir profesinio mokymo įstaigų gairės, papildyta studentų bei darbuotojų mokymui naudojama medžiaga. Be to, stažuočių dalyviai pateikė rekomendacijas „Rūtos“ ir ŠPRC veikloms tobulinti. Kai kurias idėjas jau spėta įgyvendinti: papildytas „Rūtos“ kavinės valgiaraščio asortimentas; saldainių fabriko parduotuvėse jau galima rasti levandų žiedlapiais pagardintų šokoladinių saldainių „Levanda“, šokolado gėrimo su patobulinta pakuote. Projekto metu užsimezgęs „Rūtos“ specialistų ir ŠPRC profesijos mokytojų ryšys davė ir unikalių rezultatų – kartu buvo pasiektas didžiausio saldainio Lietuvoje rekordas. Saldainį-milžiną, svėrusį net 213 kg, pagamino ŠPRC būsimieji konditeriai, bedradarbiaudami su „Rūtos“ specialistais ir vadovaujami profesijos mokytojos Daivos Vidugirienės. 

Daugiau informacijos: http://www.ruta.lt/lit/Projektai ; http://www.sprc.lt.

Jurgita Milašauskaitė
Kokybės vadovė
UAB "Rūta"
+370 615 24244
quality@ruta.lt

Šis projektas finansuotas remiant Europos Komisijai. Šis pranešimas atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą. Leonardo da Vinci paprogramė yra Mokymosi visą gyvenimą programos dalis, o šią programą Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 

Norint naudoti pateiktą informaciją rekomenduojame susisiekti su žinutės autoriumi.