Ein Teil der Meldungen ist nur in der litauischen Sprache verfügbar

Alaus "natūralumas" nėra išskirtinumas

2011-06-16

Dauguma maisto tvarkymo įmonių, siekdamos didinti savo gaminių pardavimus ir atsižvelgdamos į vartotojų susidomėjimą natūraliais produktais, imasi ženklinti produktus teiginiais "natūralus", "natūraliai brandintas" ir kt. Ne išimtis ir aludariai, kurie, norėdami pritraukti vartotojų dėmesį, pastaruoju metu alaus ženklinimo etiketėse vartoja teiginius "natūraliai raugintas ir/ar brandintas".
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį, kad visas Lietuvoje gaminamas alus brandinamas natūraliai. Tai reiškia, kad visose šalies alaus daryklose išvirta alaus misa yra fermentuojama (rauginama) natūralių gyvų mikroorganizmų - mielių pagalba ir taip gaunamas sufermentuotas, vadinamas jaunas alus. Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente įvardinti visi alaus gamybai taikytini procesai, taip pat ir alaus pusgaminio nokinimas, išlaikant jauną alų izobarinėmis sąlygomis, sandariai uždarytose talpose nustatytą laiką būdingoms juslinėms savybėms pasiekti ir prisotinti natūraliai susidarančiu anglies dvideginiu. Jokio kito nokinimo būdo reglamente nenustatyta, todėl teiginio "natūraliai raugintas ir/ar brandintas" vartojimas alaus ženklinimo etiketėje ar reklamoje yra netinkamas ir negali būti naudojamas.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad teiginys ar alaus kategorija "natūralus alus" nėra reglamentuota. Pagal naudojamas žaliavas ir gamybos ypatumus alus yra skirstomas į tokias kategorijas: alus, specialios technologijos alus ir kaimiškas alus.
Tarnyba dėl "natūraliai raugintas ir/ar brandintas" teiginio naudojimo informavo Lietuvos aludarių gildiją .
Nuoroda: http://vmvt.lt/lt/naujienos/2136/

Jurgita Savickaitė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Strateginio planavimo ir kokybės valdymo skyriaus Vyriausioji specialistė

Siesikų g. 19, LT-07170 Vilnius
Tel. (8 5) 240 4348
Mob. tel.: 8 612 57 988
El. paštas: jsavickaite@vet.lt

Norint naudoti pateiktą informaciją rekomenduojame susisiekti su žinutės autoriumi.