Ein Teil der Meldungen ist nur in der litauischen Sprache verfügbar

Mėsos produktai brangs

2012-09-12

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija, stebėdama tendencijas Lietuvos ir ES mėsos žaliavų rinkose, pastebi keletą esminių pokyčių, kurie daro ir darys tiesioginę įtaką mėsos perdirbimo pramonės produkcijos savikainai, o tai įtakos ir galutinę produktų kainą mažmeninėje prekyboje.

Sudėtinga situacija klostosi ES kiaulienos rinkoje – nuo liepos mėnesio šviežios skerdenos pabrango 20 procentų. Tokių žaliavų kainų dar niekada nėra buvę. Pačioje Lietuvoje žaliavos rezervų nėra, nes šalyje užauginama tik kiek daugiau nei trečdalis Lietuvai reikalingų kiaulių. Be to, augintojai kiaules be apribojimų gali parduoti į bet kurią kitą ES šalį, kur mokama brangiau.

Tokios tendencijos lemia, kad Lietuvos mėsos perdirbimo pramonė didžiąja dalimi yra priklausoma nuo importuojamos kiaulienos kainos. Iš kitų šalių gaunama informacija rodo, kad dėl per aukštų pašarų kainų ir per mažų kiaulienos supirkimo kainų, netgi tokių šalių kaip Danijos ir Belgijos, kiaulių kompleksai mažina auginamų kiaulių kiekį. Taip pat daug kiaulienos eksportuojama į Aziją – tokios šalys kaip Kinija, Pietų Korėja perka jos vis daugiau. Tikėtina, kad tokios tendencijos netolimoje ateityje nulems dar didesnį kiaulių trūkumą ir to rezultate dar didesnį kiaulienos kainos augimą Europos Sąjungoje.

Norime pabrėžti, kad perdirbamoji mėsos pramonė negali kontroliuoti nei Europos žaliavų kainų, nei produktų galutinių kainų vartotojams, nes yra tik tarpininkas tarp augintojo ir prekybininko. Todėl manome, kad visuomenei svarbu žinoti apie neišvengiamą mėsos produktų brangimą ir jį sukeliančias priežastis. Lietuvoje situacija gali būti dar blogesnė dėl dvigubai- trigubai didesnio PVM nei daugumoje Vakarų Europos valstybių (Austrija 10% , Vokietija 7%, Belgija 6%, Lenkija 5%, Anglija 0%), nes aukštas PVM brangstantį produktą dar labiau pabrangina.

Lietuvos mėsos pramonė neturi jokios kitokios išeities kaip tik branginti savo produkciją, nes vien mėsos žaliavos kaina sudaro iki 80% gaminio vertės. Tokio brangimo įmonės kompensuoti negali, nes vidinių rezervų jau nelikę.

Egidijus Mackevičius
Direktorius
Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija
Tel.: 869857001
direktorius@lmpa.lt

Norint naudoti pateiktą informaciją rekomenduojame susisiekti su žinutės autoriumi.